Tarih: 13.12.2024 10:55
Maket (Suni Yem) Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilir? gelin beraber inceleyelim..
Maket (Suni Yem) Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilir?
Merhaba dostlar, bir av bayiye yada ava gideceksiniz ve ne tür yemler seçmem gerekli diye düşünüyorsanız tam sizlere göre bir yazı hazırladık. Gerek malzeme kaybetmemek gerekse avda başarılı olmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Takım uyumlu yem seçmek: Elinizde var olan bir takıma uygun ağırlıkta suni yem seçmek hem kullanmış olduğunuz takımı korumanıza hem de daha etkin bir yüzdürme için son derece önemlidir. Örnek kamışınızın atar aralığı 1-12 gr ise bu takıma max 10-11 gr yem seçmek oltanızın zarar görmesini engelleyecektir. Aslında en verimli gr seçeneği 5-8 gr arasıdır. Fakat biraz daha ağırlaştırdığınızda oltanızı arkaya yaslayıp atış yapmanız yine oltanızı koruma için önemli bir durumdur.
Meraya göre yem seçmek: avlanacağınız meranın dip yapısına göre yem seçmek yine cebinizi koruyacaktır. Sığ sularda sinking (batan) bir maket kullanmak riskli olacağı gibi takılma olasılığıda artacaktır. Bu tarz meralarda hafif gr silikon, su üstü gibi yemler deneyebilirsiniz. Tam tersi derin olduğunu düşündüğünüz bir merada ise ya sinking (batan) bir yem yada jig kullanabilirsiniz.
Av türüne göre yem seçmek: avlayacağınız türü bilmek, gözlemlemek, öğrenmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bir maketin rengi, gramı, boyu, hızlı-yavaş sarımı hatta iğne boyutu bile işin seyrini değiştirebilir. Tecrübe ile işi öğrenmek aslında en doğrusudur. Levrek ve lüfer balıkların zıtlığını az çok biliriz. Yada bir istavrit balığı ile yazılı orkinos balıklarının hangi yemlere tepkisi daha iyi olur zıtlığını bilmek gerekir. Bir istavrite 10 cm ve üstü maket atmak, yada lüfere mikro silikon atmak balıklar açısından komik olacaktır.
Hava şartlarına göre yem seçmek: avlandığınız bölgenin hava şartları yada mevsimi suni yem seçme konusunda biraz değişkenlik gösterebilir. Genellikle kışın sert havalarda LRF yapmak ve LRF’lik yemler yüzdürmek işinizi zorlaştıracak ve keyif vermeyecektir. Tam tersi sıfır rüzgarlı havalarda ve beton gibi düz bir denizde büyük boy ve ağır gramlar atmak yine başarısız olma ihtimalini doğuracaktır.
Yavru balık türüne göre yem seçmek: avlandığınız bölgede genellikle hangi yavru balık türü var ise onlara yakın bir yem atmak işinizi kolaylaştıracaktır. Örnek karidesi bol olan bir merada karides yüzdürmek bir yandan iyi bir yandan kötüdür. Şöyle ki karides bolluğunda sahte karidesi çalıştırmak zordur. Fakat canlı karidesin yokluğunda veya çekildiği bir vakitte silikon karides en iyi yeminiz olur. Diğer yandan gümüş balığının bol olduğu bir merada gümüş balığına yakın renkler atmak yine işinizi kolaylaştırır.