LEVREK BALIĞI VE AVI

Tarih: 10.09.2024 12:52
LEVREK BALIĞI VE AVI
Levrek balığı ve avını gelin beraber inceleyelim..
LEVREK BALIĞI VE AVI
               Merhaba dostlar, bu yazımızda kimilerine göre bir hayal olan, kimilerine göre çok zor olan ve kimilerine göre de en zevkli av olan levrek hakkında konuşacağız.
Dicentrarchus labrax latince adı olan levrek balığı sığ sularda yayılım gösterirken ılıman ve sicak suları sevdiğini söyleyebiliriz. Ülkemizin favori balıklarından birisidir ve tüm kıyılarımızda görülür. Avıda lezzetide tatışmalara kapalıdır.
  Yayılım yerleri genellikle dere içleri, dere ağızları, liman girişleri ve çevresi, taşlık ve otluk yerlerdir. Böyle meralarda konaklamayı, beslenmeyi tercih ederler.
Sevdiği besinler karides, yengeç, yavru balıklar vs. Mevsimine göre tercihleri değişebilir fakat genel olarak beslenme şekilleri böyledir.
  Ocak ile mart arası yumurta bırakan levrek bu dönemde tutulmamalı ve satın alınmamalıdır.
  Avlanma yöntemlerinden atçek disiplini ve canlı yem ile güzel sonuçlar alınabilir. At çek yönteminde silikon karides, silikon yem, su üstü maketlerine daha çok verim alınsa da dalarlı maket yada jig yemlerle de kandırmak mümkündür. Canlı yemler arasında kefal, gümüş, karides gibi yemleri çok severler. Merada olan yemlere yakın yemler tercih edilirse başarı oranı artacaktır.
  Her ne kadar yasal limitleri 25 cm olsa da her bir avcı yasal limite vicdani limit ekleyip öyle avlanılması sürdürülebilirlik için son derece önemli bir konudur. Unutmayın ki bir balığa 1 yada 2 sefer yumurtlama şansı verilmelidir. levreğin küçüğüne ispendek denir.
  Tutulan levreklerde üzerindeki renge göre nasıl yayılım gösterdiğini anlamak mümkün. Derisi beyaz ise göç veya hareketli bir levrektir. Derisi siyahlaşmış ise yatak balığıdır. Yatak balıkları ise genelde yosun içerisinde yaşam sürerler.
  Her merada su evrelerinin yükselişi veya inişi şeklinde av verme durumları farklılık gösterir. Kimi meralarda su yükselirken kimi meralarda ise su düşerken av verir.
  Kg bazında 10 kg üstüne çıkabilen bir levrek 2-3 yaşında iken 25 cm yada 30 cm boylarında olabilirler.
Çiftliklerde yapay yemlerle üretimi yapılan levrekler ülke ekonomisine de katkı sağlamakla beraber sağlıksal açıdan denizde yayılım gösteren bir levrekle aynı olmayacaktır. Doğal ortamda yetişen bir balık havuza göre elbet daha sağlıklı olacaktır.
  Av Dünyam instagram yada youtube sayfamızdan görsellere ve videolara ulaşabilir oralardaki teknik ve taktikleri değerlendirebilirsiniz.
  Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve güzelleşir. Diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Rastgele..
AV DÜNYAM

 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...